31 oktober 2022 publicerade styrelsen för Tomrättsuppropet ett debattartikel på svd.se/debatt. Här följer ett par avsnitt ur artikeln:


AVVECKLA TOMTRÄTTERNA!


Bostadsrättsföreningar med tomträtt i Stockholms stad är på väg mot ekonomisk kris. Detta beror på stadens metoder för att värdera och utkräva förräntning av föreningarnas tomtmark. [–]

De politiska partierna måste fundera över vad de vill med tomträtten i framtiden. Den nuvarande utvecklingen är ohållbar och staden riskerar att få ett stort antal bostadsrättsföreningar som inte kommer att ha råd med underhåll och utveckling.

Stockholms stad måste ta fram en modell för friköp som gör det möjligt för föreningarna att friköpa.


Hela artikeln kan laddas ned här.



13 juni 2022 publicerade SVT Stockholm ett inslag om friköp av kommunägd tomtmark:

 

BRF I BROMMA RATAR STADENS ERBJUDANDE

OM MARKKÖP:

”DET ÄR HELT TOKIGT”

 

Här kan du se tv-inslaget. På samma ställe kan du länka vidare till ett uppföljande inslag dagen därpå (14 juni).




9 juni 2022 publicerades i Fastighetsnytt ett debattinlägg om Göteborgs stads hantering av tomrättsavgälder. Inlägget är undertecknat av företrädare för HSB, Riksbyggen, Fastighetsägarna och en enskild bostadsrättsförening. Vi citerar ur artikeln.

 

AVGÄLDSCHOCK UNDVEKS I SISTA STUND

– NU KRÄVS EN NY TOMTRÄTTSMODELL


”I en ny dom går staden med på en uppgörelse, och drar tillbaka oskäliga höjningar för närmare 1000 lägenheter i Göteborg. En viktig delseger, men fortfarande riskerar tusentals göteborgare chockhöjningar. [–]

 

Vi vill se att en moderniserad modell för beräkning av tomträttsavgälder för flerbostadshus utreds och beslutas. [–]

 

Vid ett friköp betalar ägare till flerbostadshus 100 procent av marktaxeringsvärdet, medan småhusägare betalar 50 procent. Vi kräver mer likställda villkor för friköp. För att bostadsrättsföreningar överhuvudtaget ska ha möjlighet att friköpa kräver vi att priset sätts till 30 procent av marktaxeringsvärdet, baserat på 2019 års nivåer. [–]

 

Friköpspriset kan inte utgå från marknadsvärdet på en öppen marknad, eftersom det endast finns en möjlig köpare, det vill säga bostadsrättsföreningen. Priset måste därmed sättas på en nivå som är möjlig för de boende att betala.”

 

Här kan du läsa hela debattartikeln.

1 februari 2022 publicerades i Dagens Nyheter en nyhetstext av Dan Lucas om Brf Bandhagen – ännu en bostadsrättsförening i Stockholm som vägrat att skriva på nytt avtal om tomträttsavgäld med staden. Här följer ett par citat ur artikeln.

 

VÄGRAR SKRIVA PÅ AVTAL
– DÅ BLEV DE STÄMDA AV STOCKHOLMS STAD

 

”När bostadsrättsföreningen BRF Bandhagen fick beskedet att deras tomträttsavgäld skulle höjas med 42 procent på ett bräde vägrade styrelsen att gå med på kravet.

Stockholms stad svarade med att stämma föreningen och nu ska höjningen avgöras i domstol.

För ett år sedan damp ett brev från Stockholms stad hos Morgan Öberg, ordförande i BRF Bandhagen, en förening med 580 lägenheter utspridd på åtta tomträtter i södra Stockholm.

– Vi fick ett kontrakt översänt och vi skulle returnera det, säger Öberg. [–]


­– Det är helt OK att vi betalar en hyra för marken. Men den måste baseras på något som vi kan förstå, säger han. [–]


När föreningen vägrade skriva på avtalet stämde Stockholms stad den.

– Det är därför som vi inte har skrivit på – så att vi kan få det prövat i domstol, säger Öberg.”

 

Här kan du läsa hela artikeln.

 

 

31 januari 2022 publicerades på tidningen Mitt i:s hemsida ett debattinlägg av ledande företrädare för Bostadsrätterna, Fastighetsägarna Stockholm, HSB Stockholm och Riksbyggen intresseförening i Stockholm. Vi citerar ur artikeln.


STOCKHOLMS SÄNKTA MARKPRIS ETT SLAG I LUFTEN


"I dag, den 31 januari, beslutar Stockholms stad om sänkt friköpspris för bostadsrättsföreningar med tomträtt. Syftet är att underlätta för föreningar som idag hyr marken dyrt av staden att istället äga den, genom ett friköp.

Att villkoren förändras är efterlängtat, men det nya friköpspriset blir tyvärr ett slag i luften. [–]


Vi har på djupet undersökt cirka 90 bostadsrättsföreningars förutsättningar för friköp. För att ett friköp ska vara genomförbart, med en belåningsgrad som en bank godtar, behöver friköpspriset sättas till 50 procent av marktaxeringsvärdet. Det vill säga samma villkor som gäller för småhusägare. [–]


Frågan är högst angelägen för stadens cirka 1 500 föreningar och 170 000 bostadsrättshavare som berörs. Markhyran, som höjdes kraftigt 2017, utgör nämligen inte enbart ett svart hål i föreningarnas kassor. Den leder också till höjda månadsavgifter för de boende, och gör det svårt att över tid planera föreningens underhåll, renoveringar och gröna investeringar.”

 

Hela inlägget kan läsas här.

 

5 december 2021 publicerades på Dagens Nyheters debattsida ett inlägg av ledande företrädare för Bostadsrätterna, Fastighetsägarna Stockholm, HSB Stockholm och Riksbyggen intresseförening i Stockholm. Vi citerar ur artikeln.

 

”HÖJD MARKHYRA KAN CHOCKHÖJA

AVGIFTERNA I BOSTADSRÄTTER”

 

”Många kommuner höjer bostadsrättsföreningars markhyra kraftigt. I Stockholm blir höjningen i genomsnitt 120 procent [–]. Nu måste politikerna agera så att inte bostadsrättsinnehavare tvingas lämna sina hem på grund av chockhöjda månadsavgifter [–].


För knappt fem år sedan drev den dåvarande rödgrönrosa majoriteten igenom nya avgäldsnivåer. Moderaterna, som då befann sig i opposition, sade nej till höjd markhyra. Men trots att en blågrön, moderatledd majoritet styrt Stadshuset sedan 2018 har tomträttsreformer uteblivit. Politikerna i huvudstaden är uppenbarligen mån om den årliga intäkten på nästan 2,4 miljarder kronor, varav drygt 1 miljard kronor kommer från flerbostadshus. [–]


Någon gång efter årsskiftet presenterar Stockholms stad sin pågående utredning av friköpsvillkor. Det är välkommet, men långt ifrån tillräckligt. Det är tydligt att gällande praxis riskerar att omkullkasta bostadsrättsföreningars huvudsakliga uppdrag – att långsiktigt förvalta husen och främja medlemmarnas ekonomiska intressen. Stadens modell måste omarbetas i grunden.”

 

Artikeln mynnar ut i ett antal uppmaningar till Stockholms stad, bland annat:

Likställ villkoren för friköp.

Ta fram en transparent och legitim modell för beräkning av avgälden.

Frys avgäldsnivån i väntan på reformering av systemet i Stockholm och utfall i förestående rättsprocesser.

 

Hela artikeln kan läsas här.

29 oktober 2021 publicerade styrelsen för Tomrättsuppropet ett debattinlägg på Bostadsbubblan.


TOMTRÄTTSINNEHAVARE INTE ETT SÄRINTRESSE


Är innehavare av tomträtt i Stockholm ett särintresse? Nej, de är en avtalspart i ett mycket ojämlikt avtal. Ett avtal som endast kan sägas upp av den ena parten, staden, medan den andra parten är bunden i evig tid om inte staden säger upp avtalet.


Avtalet saknar all transparens. Det går inte att förutse hur staden kommer att värdera marken. Det enda man vet är att staden kommer att kräva en realavkastning på 3,25 procent samtidigt som realräntan de senaste tjugo åren i genomsnitt legat på drygt 1 procent. Detta samtidigt som den faktiska låga räntenivån är en av de främsta faktorerna som drivit upp tillgångspriserna. Detta till trots att tomträttslagen anger att räntan ska vara rimlig och baseras på realräntans utveckling. 


Avtalet är inte förhandlingsbart. Normalt får man sig tillskickat ett tilläggsavtal med hot om stämning om man inte skriver på. Små föreningar har naturligtvis inte ekonomiska möjligheter att driva en process mot staden och en bostadsrättsförening kan ju inte ta sina byggnader och flytta någon annanstans.

Avtalet liknar med andra ord mer en livegenskap eller ett slavkontrakt och stadens tilläggsavtal ”an offer you can’t refuse” som man säger i andra kretsar. Sådana avtal finns inte i andra seriösa sammanhang där exempelvis budplikter och tvångsinlösen gör att man kan lösa upp ekonomiska beroenden.

Särintressen brukar man hänvisa till när någon vill få del av skattemedel men tomträttsavgälder är inte skattemedel och innehavare av en tomträtt är inte ett särintresse utan en avtalspart. Här rör det sig om stadens egna medborgare som är osäkra på vad deras största ekonomiska åtagande är värt och hur det kommer att påverkas i framtiden.


Vad är då värdet av tomträttsmark? Det finns några saker att notera. Det finns bara en köpare, den som har tomträttsavtalet. Det står byggnader på marken som ägs av innehavaren av tomträtten. Av både sociala och ekonomiska skäl kan staden inte köpa och riva dessa hus. Staden har genom tomträttsavtalet en gång för alla avhänt sig all rådighet över marken och givit innehavaren av tomträtten en i grunden evig tillgång till marken för att använda den på det sätt som föreskrivs i avtalet och detta har naturligtvis ett värde för innehavaren av avtalet. Det visar staden också när den anger att det faktiska värdet på tomträttsmarken i själva verket är trettio procent av markens värde vid en försäljning på en öppen marknad, vilket också är en rimlig bedömning med tanke på att parterna i tomträttsavtalet är låsta vid varandra.


Självklart kan inte priset på sådan mark vara detsamma som mark som kan säljas i avröjt skick, färdig för byggnation i en öppen auktion. Det finns bara två parter, de två parterna som har tecknat tomträttsavtalet och priset är vad säljaren är villig att sälja för och vad köparen är villig att betala.

Bara i Stockholm berör systemet 600 bostadsrättsföreningar, vilka representerar ett stort antal medborgare i Stockholm som påverkas av detta orättfärdiga och ojämlika system. Det är dags att staden inser att systemet kommit till vägs ände och hittar ett sätt att lösa upp tomträttsavtalen.


Claes Kjellander, Erik Fahlén, Christian Fredriksson och Bengt Ollén

Tomträttsuppropet 


Här är en länk till bostadsbubblan.


 



10 juni 2021 publicerade styrelsen för Tomrättsuppropet ett debattinlägg i Tidningen Mitt i:s digitala upplaga. Här följer ett par avsnitt ur artikeln:


MODERATERNA – SVIK INTE OSS MED TOMTRÄTT 


Stockholm stad chockhöjer tomträttsavgälden. Moderaterna var under förra mandatperioden när ni var i opposition mot den höjningen. Nu har ni övergett den linjen. [–]

När Socialdemokraterna styrde i stadshuset föreslog de kraftiga höjningar 2017. Då protesterade Moderaterna. Nu gör ni tvärtom. Detta trots att regeringen Reinfeldt tillsatte en statlig utredning för att ändra systemet, ta bort chockhöjningar och skapa förutsägbarhet. En fråga Moderaterna fortsatt driver i riksdagen. Moderaterna och den grönblå majoriteten har gett ett utredningsuppdrag om att se över systemet i Stockholm. En utredning som inte är klar. Ändå drivs höjningarna vidare istället för att vänta på svaret.

Moderaterna behöver dra i handbromsen.

 

Hela artikeln kan läsas här.




7 april 2021 rapporterade Borätt Forum om läget i Göteborg.

Vi återger ett par citat.


SKENANDE AVGÄLDER

LEDER TILL FLER RÄTTEGÅNGAR I GÖTEBORG 


I Göteborg stundar flera rättstvister mellan bostadsrättsföreningar och kommunen angående avtalen för de nya tomträttsavgälderna. [–]

HSB Göteborg har 49 bostadsrättsföreningar med markupplåtande tomträtt. Av dessa har cirka 10 föreningar vars avtal gått ut valt att inte skriva på nya, vilket i sin tur lett till att Göteborg kommun stämt föreningarna.

 

Läs hela artikeln här.




30 mars 2021 publicerade Borätt Forum en artikel om det nybildade Tomrättsuppropet. Vi citerar.


TOMTRÄTTSUPPROPET TAR KAMPEN

MOT SKENANDE AVGÄLDER


– Den fjärde februari hade vi möte med drygt 40 andra föreningar och kunde vi starta Tomträttsuppropet, säger Claes Kjellander, ordförande i bostadsrättsföreningen Hamnvakten på Södermalm.[–]

Från millennieskiftet fram till 2010 följdes KPI, konsumentprisindex, och tomträttsavgälderna åt för BRF Hamnvakten. Sedan dess har avgälderna skjutit i höjden medan KPI inte växt på i samma hastighet.

– I vår förening så har avgälderna har ökat med 300–400 procent medan KPI har ökat med 45 procent.

 

Hela artikeln kan läsas här.