I november 2021 sammanställde styrelsen för Tomträttsuppropet en rapport, Tomträtt vid vägs ände. Vi citerar ur inledningen.
TOMTRÄTT VID VÄGS ÄNDE
Stockholm stads politik för tomträtter är en fråga som berör tusentals stockholmare varje år. Runt 1 500 bostadsrättsföreningar i Stockholm har tomträtt. Det är dessa som drabbas när staden chockhöjer avgälden och bygger oöverstigliga trösklar för att få friköpa marken.
Utvecklingen är inte hållbar. Systemet är oförutsägbart, saknar transparens och gräver ur ekonomin för föreningar och invånare mer och mer för varje år. Oron för framtiden är därför stor hos många bostadsrättsföreningar. Vi upplever att det saknas rimlighet i stadens hantering. Vi upplever även en ovilja från Stockholm stads sida att låta föreningar friköpa mark – eller ens att seriöst diskutera frågan.
Föreningarna är inte heller nöjda med den politiska hanteringen av frågan. I stället för att skapa breda lösningar och sträva efter samförstånd har tomträtterna använts som slagträ mellan partierna. Det är inte konstruktivt. Nu behövs en bättre dialog och nya lösningar. Tomträtter som de ser ut i dag har nått vägs ände.
Ladda ned rapporten här.
I september 2021 lanserades ett gemensamt tomträttsprogram av de fyra organisationerna Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB och Riksbyggen, Dags att tomträttssytemet i Stockholm moderniseras. Här följer några viktiga punkter ur programmet.
DAGS FÖR MODERNISERING
Hela tomträttsprogrammet kan laddas ned här.
I december 2020 publicerade Fastighetsägarna en rapport med förslag till ett bättre fungerade tomträttssystem, Analys och effekter av tomträttsinstitutet i Stockholm. Här följer ett par av rapportens slutsatser.
ETT FÖRÅLDRAT SYSTEM
Rapporten kan laddas ned här.
I februari 2020 presenterade Ramberg Advokater en utredning på uppdrag av HSB Riksförbund, Fastställande av tomträttsavgäld och friköpspris – hur generösa kan kommunerna vara gentemot bostadsrättsföreningar?
Vi citerar ett par slutsatser ur rapporten.
TOMTRÄTTSAVGÄLD OCH FRIKÖPSPRIS
Utredningen kan laddas ned här.